Eltűnt turista keresése - szomorú baleset a Kis-Kevély oldalában

Kis-Kevély2014. október 20-án 21 óra után nem sokkal a barlangi mentőszolgálat értesítést kapott arról, hogy előző nap Pilisborosjenő település környékén eltűnt egy túrázó, akit azóta sem találtak meg. Rövid konzultáció eredményeként megállapítottuk, hogy a rendelkezésre álló hiányos információk alapján egy éjszakai kivonulástól és kutatástól gyakorlatilag semmilyen eredmény nem remélhető.

Abban maradtunk, hogy másnap reggelig megpróbálunk kellő adatokat szerezni, és ha még van realitása, bekapcsolódunk a mentésbe.

Még az esti órákban kiadásra került a BMSz tagjai felé egy korlátozott riasztási értesítés a másnapi lehetséges mentőakcióra, reggel 9 órai gyülekezéssel. Közben felvettük a kapcsolatot Balázs Lászlóval, a Pest-megyei Kutató Mentőszolgálat vezetőjével is, aki a korábbi keresésben vett részt.

2014. október 21-én Pilisborosjenő önkormányzat előtti gyülekezőhelyen megjelent a BMSz előzetesen jelentkezett öt tagja.

 

Az eltűnt férfi túrabotjaItt felvettük a kapcsolatot az eltűnt személy családtagjaival, akiktől telefonon, e-mailban, majd személyes tájékozódás alapján értékes információkat szereztünk. Megérkezett Balázs László is, aki részletesen, térképen szemléltetve ismertette a korábbi keresés területeit, útvonalait és mélységét. A kapott adatok alapján kialakítottuk saját mentési stratégiánkat, meghatároztuk keresési területeinket.

Elsősorban az addig még kellően át nem vizsgált területekre, valamint egy lehetséges lezuhanás helyszíneire koncentráltunk. Abból indultunk ki, hogy az egyedül túrázó idősebb férfi eltűnése súlyosabb balesetre vezethető vissza. Délelőtt 10 órakor két csoportban, terepjáró gépkocsik igénybevételével elindultunk az általunk meghatározott körzetekbe, ahonnan már gyalogosan folytattuk a kutatást.

Az első csoport a Köves-bérc – Vendel-hegy – Fehér-hegy – Solymári-völgy – Solymári-fal – Jenői-torony területet kutatta, míg a másik csapat a Kis-Kevélyi-köbánya – Mackó-barlang – Kevély-nyereg útvonal környékét vizsgálta át, közben leereszkedett a Kevély-nyergi- zsombolyba is.

Az addigi kutatások eredménytelenségét követően, délután mindkét csoport a Kevély hegyvonulat meredek sziklás délnyugati oldalára koncentrált. Három szintben kutattuk át a vonulatot (hegygerinc, sziklafal-közép, sziklafal alja). Délután három óra után érkeztünk a Kis-kevély csúcsa alatti kilátóponthoz, és kezdtük meg az alatta húzódó sziklafal átvizsgálását.

HelyszínelésMegkezdődik a szállítás

A sziklafal közepéről letekintve, a sziklafal alatti növényzeten fennakadva hamarosan észrevettük az eltűnt személy túrabotját, amelyet a családtagok által megadottak alapján tudtunk azonosítani.

Egyidejűleg a fal közepén megtaláltuk a turista tárcáját és a benne lévő igazolványok alapján egyértelműen azonosítani tudtuk személyét. Ezt követően, hosszabb keresés után, a sziklafal alatti meredek, erdős hegyoldalban 16 óra 10 perckor ráleltünk az eltűnt személyre, akinél sajnos megállapítható volt a jóval korábban beállt halál ténye.

A megtalálást az nehezítette, hogy a lezuhant test a sziklafal aljától mintegy 180 méter távolságban és 50 méter szintkülönbséggel lejjebb állapodott meg.

Kis-kevély mentés Kis-kevély mentés

 

 

 

 

 

 

 

 

A tapasztaltak alapján azt a véleményt alakítottuk ki, hogy az idős ember sajnálatos baleset áldozatává lett. Túrája során – vélhetőleg - a viszonylag lapályos kilátó pont szélére merészkedhetett, itt elveszítve egyensúlyát még bele tudott kapaszkodni egy kisebb bokorba (jól látható volt annak frissen letört ága), majd egy meredek kb. 6 méter mély vápába esett, azon keresztül, a sziklafal közepéről átlendült a kb. 8 méter mély alsó falszakaszon és tovább lefelé az erdős hegyoldalba zuhant. Természetesen a hivatalos eset-rekonstrukciót a rendőrség szakemberei fogják elvégezni.

Együttműködési megállapodásunknak megfelelően értesítettük az Országos Rendőr Főkapitányság főügyeletét, további intézkedést kérve. A sziklás, meredek, nehéz terepviszonyok miatt a helyszínelő rendőrök biztonságos helyszínre segítése, valamint a holttest leszállítása érdekében a BMSz további riasztását kezdeményeztük. A rendőrség részéről később kiérkezett a Pilisvörösvári Rendőrkapitányság vizsgálója, Valamint a Pest-megyei Rendőr Főkapitányság helyszínelői és orvosa, akiket Pilisborosjenőről a helyszínre szállítottunk, segítettünk, illetve kalauzoltunk, majd segítséget nyújtottunk a helyszínelésben. Időközben kivonult a BMSz szállító csapata további 10 fővel, kiegészülve a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat Budapesten tartózkodó négyfős csapatával.

Kis-Kevély mentés

Kis-kevély mentés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A helyszínelés befejezését követően 21 óra 05 perckor megkezdődött a holttest hordágyra helyezése és leszállítása a korában kiépített biztosítókötelek segítségével, majd 21 óra 35 perckor elértük a jelzett turistaúton várakozó gépkocsikat. Innen gépkocsival folytattuk tovább a szállítást Pilisborosjenő határáig, ahol 22 órakor befejeztük mentőtevékenységünket.

 

Fotók: Adamkó Péter, Angyal Dorottya, Filei Károly, Kovács Márton, dr. Zentay Péter

 

 

Keresés