Baleset a németországi Riesending-Schachthöhle-ben

A barlang függőleges vetülete2014. június 07-én dél körül leszállt egy háromfős kutatócsoport a németországi Riesending-Schachthöhle barlangba, mely jelenleg 1148 m-es mélységével, és 19,1 km hosszúságával Németország legmélyebb és leghosszabb barlangja.

Éjfélt követően mintegy 1000 méteres mélységben az egyik kutató lezuhant, fejsérülést szenvedett, és rövid időre eszméletét vesztette. Egyik kutatótársa vele maradt, míg a másik a felszínre tért segítséget kérni – riasztani a barlangi mentőszolgálatot. A sérülés helyszínétől a bejáratig mintegy 12 óra volt az út számára, hiszen a bejárattól óriási távolságra és mélységre történt a baleset.

 

A mentés jelenleg is zajlik, mintegy kétszáz fő barlangi mentő részvételével. Kedd délben a Magyar Barlangi Mentőszolgálat segítségét kérték, hogy állítsunk készenlétbe mi is egy mentőcsapatot, orvossal, hiszen a mentés még napokig, sőt akár egy-két hétig is eltarthat.

Jelenleg a BMSz – kiegészülve a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálattal, valamint a Barlangi Mentők Észak-Magyarországi Egyesületével - orvosaival, valamint tapasztalt, és képzett barlangi mentőivel (akik számos expedíción vettek részt hasonló mélységű barlangokban) készenlétben áll, és amennyiben szükséges és a német barlangi mentők kérik, a helyszínre indul segíteni.

Bízunk azonban abban – hogy amennyiben a fejsérülései lehetővé teszik – a helyszíni orvosi vizsgálatok, valamint hosszabb távú (24-48h) megfigyelések után a szerencsétlenül járt kutató a mentők segítségével lassan a felszínre juttatható saját lábán, hiszen az jelentősen kisebb emberi – technikai erőforrásból megoldható, mint ilyen mélységből hordágyon szállítani a felszínre.

Friss hírek 2014. június 12. 21:00-kor

Tanácskoznak a mentőkA mentési folyamatba bekapcsolódtak az olasz barlangi mentők - Ádám Zsolt tájékoztatott minket: jelenleg az alsó szakaszt, -400 m és -900 m között ők irányítják és túlnyomórészt az ő embereik vesznek részt a mentés ezen fázisában. Az aknasor (függőleges barlangszakasz) aljában, 900 m mélyen egy melegítő sátrat építenek a sérült ápolásához, az ehhez és a további mentéshez szükséges eszközöket transzportálják le a barlangba. Jelenleg esik az eső. Jó hír, hogy a sérült állapota jobbra fordult, így lehetséges, hogy holnap már meg is kezdik a felszínre szállítását.

Nagyon megköszönték, hogy a mentőcsapataink készenlétben állnak, és jelezték, hogy fenn vagyunk az irányító táblán, mint lehetséges csapat, akiket hívnak, ha kellenénk, de úgy látja, hogy erre már valószínű nem lesz szükség. Tolmácsolták, hogy fantasztikus, hogy több európai barlangi mentőszervezet csapata készelétben áll, ennyien akartak segíteni, ezért a többiek és a sérült nevében is nagyon hálásak. Soha nem látott összefogásról beszéltek.

Barlangi mentőink hétvégén megtartják a tervezett mentőgyakorlatot az ország leghosszabb barlangjában, a Pál-völgyi-barlangrendszerben, de közben is még készenlétben állnak.

Június 17.

A mentés -400 métteren tart, innen egy kb. 400 m hosszú kanyargós, vízszintes járatszakasz következik (meander), majd utána újabb függőleges szakaszok a felszín felé. Ide kattintva egy videót lehet megnézni.

Június 18.

A hordágy elérkezett az I. Bivak-hoz, amitől a felszínig már kevesebb, mint 400 m van.

Június 19.

11:44-kor, 12 nap után felszínre ért a sérült! Véget ért a maratoni hosszúságú barlangi mentés. Gratulálunk a résztvevő barlangi mentőknek, és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérültnek.

Fotók: www.dw.de

További hírekről itt beszámolunk...

 

 

Keresés