Barlangi mentő továbbképzés Horvátországban

Felhúzás egy kötélhíd közepénélA Magyar Barlangi Mentőszolgálat három tagja Horvátországban vett részt a múlt héten a francia barlangi mentőszolgálat (FSS), és a horváth barlangi mentőszolgálat szervezésében egy 7 napos barlangi mentő instruktori képzésen. Összesen 6 országból érkeztek az oktatásra a résztvevők.

Megismerkedhettünk az új mentéstechnikai irányzatokkal, az eddig nem használt kötélről történő társmentési módokkal, és begyakoroltuk a hordágy szállítását horizontális, és vertikális szakaszokon. Sor került a feszített kötélhidakon való szállítási módok kipróbálására is.

A héten minden nap vagy felszíni, vagy barlangi nehéz terepen zajlottak a képzés gyakorlati programjai.

Gyakorlat a barlangban

Számos újdonság is terítékre került, csak példaként említve: a hordágy függőlegesből vízszintesbe mozgatása kötélen korábban nehezebb feladatnak bizonyult, de a kifejlesztett új hordágyállítóval akár egy ember is elvégezheti ezt a feladatot egy aknában.

Mód volt gyakorolni a sérült vizsgálatát is, valamint bivak készítést hosszabb mentés idejére. A különböző szituációkban a csoportvezetői feladatok jelentették a legnagyobb kihívást.

A francia mentőszolgálat folyamatosan teszteli, és fejleszti a Petzl eszközöket, így ezeket az új módszereket, és biztonsági előírásokat is kipróbálhattuk mind a standépítésnél, mind a különböző társmentéseknél, valamint a B- verziók használatánál.

A tudás elmélyítésén kívül kíváló alkalom volt ez a hét a nemzetközi kapcsolataink szélesítésére is. A képzés végére mindhárom magyar résztvevő megszerezte a cave rescue instruktori végzettséget. A projekt az EU Proteus program keretében valósult meg.

Feszített kötélhídon a hordágy a magasban

A fotókat ifj. Adamkó Péter és Szabó Dénes készítette.

 

Keresés