Felfedezők napja 2017 a Magnet Bank támogatásával

2017 felfedezoknapja 12017. április 29. szombat, forgatag a javából a Millenárison. Kicsik és nagyok lelkesen nézik a csarnok csodáit. Minket is elragadott a forgatag míg beértünk a terem hátsó részébe elhelyezkedő barlangász, barlangi mentős standhoz, amit nekünk kellett feltölteni szakavatottak és hozzá nem értők számára egyaránt érdekes tartalommal.

Megkezdődött a 2017-es Felfedezők Napja immár 5. alkalommal. Ami miatt mindenképpen korán kellett érkeznünk, hogy a szakadatlanul nagy sikert arató kötél mászáshoz beszereljük a pályákat. Ez az, amit eddig mindig elhoztunk és a résztvevőktől tudtuk meg, hogy van, aki évek óta ezért jár vissza.

De ha ezen túl van, akkor nem titok, hogy az éves fő témához kapcsolódó kiállítók ámulatának adja át magát és hagyja, hogy lenyűgözzék.

A minden évben újdonságokkal berendezett barlangász standot idén a Magyar Barlangi Mentőszolgálat eszközei, tagjai is színesítették. Elhoztuk a speciális barlangi mentéshez használatos hordágyat, amit kipróbálhattak az érdeklődők.

Folyamatos váltásban spontán összeállt csoportok próbálgatták, hogyan is lehet valakit a fülekkel ellátott hordágyban stabilan rögzíteni majd biztonságosan szállítani (akár fejjel/ arccal lefelé) mozgatni.

2017 felfedezoknapja 2Az egyesület tevékenységeinek bemutatására egy új a roll-up és a standon folyamatosan vetített videók szolgáltak felválva más barlangi kincseket is bemutató filmekkel. De nem hiányozhatott a már csak idősebb barlangászok által ismert karbid lámpa sem.

Akiket a barlangászat tudományosabb oldala érdekelt megcsodálhatta az köveket és kristályokat, denevér kvízt tölthetett ki. Vagy egy nagy kancsó vízzel megöntözhette a karszt modellt, ami a hegység belsejében zajló karszt jelenségek működését mutatja be.

Ez minden korosztálynak érdekes volt, a legkisebbek a legális locsolkodás miatt próbálták ki, a nagyobbaknak már tudományos értékkel is bírt. Plakátokon és ismeretterjesztő szórólapokon számos hazai és külföldi barlangászattal kapcsolatos programról kaphattak ízelítőt.

A vetítőben Egri Csaba idén is bemutatta a barlangok szépségét a legújabb 3 dimenziós felvételein keresztül.

Összességében ha valaki végig járta a barlangász programokat láthatta, hogy ez egy igazán komplex dolog. Nemcsak egy sport, hanem sokrétű tudomány is egyben rengeteg felfedezésre váró csodával.

Felfedezők napja: a legjava ez ismeretterjesztésből, kalandokból...és itt ki is próbálhatod!

Videó az eseményről ide kattintva

Fotók: Füredi Zoltán, Békési Dóra, Hegedűs Gyula

Keresés