Fekete hétvége a magyarországi magaslatokon

A mentőcsapatA Magyar Barlangi mentőszolgálat is aktív részt vállalt a március 8.-án Dobogókőnél szerencsétlenül járt fiatalember megmentésében. Az áldozat madarász volt aki éppen hollófészkek megfigyelésével foglalatoskodott amikor a Rezső-kilátónál megcsúszott és a mélybe zuhant.

A vele túrázó felesége (és három kutyájuk) riasztotta a mentőket akik rohamkocsival és helikopterrel érkeztek a helyszínre. Közismert kerülőúton a riasztás eljutott a pomázi tűzoltókhoz is akik szintén útnak indultak.

A Taródi Péter a BMSZ vezetője épp azon a környéken kerékpározott és egy a magasban köröző, leszállóhelyet kereső helikopterre lett figyelmes.

Miután a légijármű leszállt ő odakerekezett és érdeklődött hogy mire ez az egész. Ekkor kiderült hogy a riasztást kérő feleség egyáltalán nem biztos hogy visszatalál arra a helyre ahol a súlyosan sérült férje fekszik.

A mentőcsapat 2.Taródi Péter azonnal személyhívón keresztül kiadta a riasztást a BMSZ tagsága részére - ismeretes hogy a barlangi mentők az egy évvel ezelőtti pilis éjszakai helikopterkereső akcióban is kiválóra vizsgáztak, ha nem kell Pécsre utazniuk a Trió-barlangi mentésre, akkor minden bizonnyal még éjjel megtalálták volna a helikopter roncsait. 

A közelben lakó tagok  (Leányfalu, Békásmegyer)  fél óra alatt a helyszíne voltak, de szerencsére addigra sikerült lokalizálni a sérültet és a helikopter bravúros manőverek után egészen közel le is tudott szállni.

Az OMSZ és a tűzoltók segítségével - Taródi Péter irányításával - a sérült szakszerű ellátást kapott és a helikopter - már koromsötétben -  kórházba szállította. Sérülései igen súlyosak voltak, többek között a gerince is eltörött. Sokkal súlyosabb sérüléseket szenvedett mint a néhány héttel korábban ugyanarról a helyről öngyilkossági szándékkal leugrott fiatalember.

Magyar Nemzet logóA mentőknek és a tűzoltóknak az elmúlt napokban kétszer is különösen nehéz, hegyvidéki terepen kellett mentőakciót végrehajtaniuk.

Stabil az állapota annak a Bükkben gyakorló hegymászónak, aki közel 50 métert zuhant, miután elszakadt a biztosítókötele.

Szombaton egy Dobogókőnél kiránduló fiatalembert 40 méter mélységű szakadékból hoztak fel a tűzoltók. Ő továbbra is életveszélyes állapotban fekszik az OBSI intenzív osztályán.

Stabil az állapota annak a 25 éves alpinistának, aki csütörtökön szenvedett balesetet a Bükk egyik legismertebb hegymászó helyén, a Fehérkő-lápa sziklánál - tájékoztatták lapunkat a Miskolci Megyei Kórház központi intenzív osztályán. A 25 éves nyíregyházi fiatalember biztosítókötelét feltehetően az erős szél lendítette ki, és egy szikla elszakította. A hegymászó először 30 méter zuhanás után egy két méter széles sziklapárkányra érkezett, majd onnan még tíz méteren keresztül gurult tovább - számolt be lapunknak a baleset részleteiről Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője.

A szerencsétlenül járt sziklamászót a tűzoltók hozták fel a szakadékból. Az életveszélyes állapotban lévő férfit koponyasérüléssel és többszörös nyílt végtagsérülésekkel mentőhelikopter szállította a miskolci kórházba. Az OMSZ szóvivője megjegyezte: annak ellenére, hogy a fiatalember milyen súlyos koponyasérülést szenvedett, a mentés kezdetén eszméleténél volt.

Egy megfelelő állapotban lévő hegymászó kötelet csak nagyon szélsőséges esetben tud elszakítani egy szikla - közölte egy lapunknak nyilatkozó, neve mellőzését kérő, tapasztalt hegymászó. A hegymászó kötél használatára szigorú szabályok vonatkoznak, melyek be nem tartása az alpinista életébe kerülhet. Elmondta: a hegymászó kötelet két-három évente akkor is cserélni kell, ha nem használják gyakran. Emellett minden kötélen rajta van, hány nagyobb esés után kell mindenképp cserélni (egy kötél általában 4-6 "extrém esést" bír ki). Az alpinisták körében fontos szabály: soha nem szabad kötelet kölcsönadni, vagy kölcsönkapott, kontrollálatlan kötéllel mászni.

Szombaton a mentőknek és a tűzoltóknak újabb nehéz hegyvidéki terepen végrehajtott mentésben volt részük. Továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban van az a fiatalember, aki szombaton Dobogókőnél szenvedett balesetet - tájékoztatták lapunkat az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben. A 27 éves kiránduló férfi "tisztázatlan körülmények között" mintegy 40 métert zuhant egy szakadékba - közölte a mentőszolgálat szóvivője. A helyszínre érkezett mentőhelikopter személyzetét a pilóta a magasból irányította, hogy megtalálják a sérült embert. A vákuummatracra fektetett férfit végül a tűzoltók segítségével tudták felvinni a helikopterhez. Lapunk úgy tudja, a férfi gerinctörést szenvedett.

Dobozi Pálma


Keresés