Sérült turista mentése a Naszály csúcsáról

Május 30.-án, pénteken 3 holland állampolgárságú fiatalember gyalogtúrázott a Naszályon melynek csúcsára felkapaszkodva a kilátó tetejéről a kilátásban gyönyörködtek. Az egyikük (Erwin, M.; Harleem, Hollandia) figyelmetlenül nézelődött és a kilátó tetejéről annak belsejébe zuhant és a lábát törte.

Szerencsére volt náluk mobiltelefon és egyikük tudott is magyarúl így azonnal értesítették a Mentőket  (OMSZ) akik a lehetőségekhez képest egy rendőrségi terepjáró segítségével hamar a helyszínre értek és a sérültet ellátták. Azonban a rendelkezésükre álló hordágyak egyike sem volt alkalmas arra hogy abban a sérültet több mint húsz méter magasságból létrákon keresztül lefelé leszállítsák.

Ezért délután négy óra után nem sokkal értesítették a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot akik a riasztást követő háromnegyed órán belül úton voltak Vác felé.

Ebben hathatós segítséget nyújtott a saját gépjárművek mellett az OMSZ valóban "roham" kocsija amely a régi 2-s úton a "harmadik" sávon 160 km/h sebességgel száguldott. Kosdon a felszerelést és a barlangi mentőket egy terepjáró mentőautó vette át amely rendőrségi felvezetéssel úttalan - utakon jutott fel Kosd felől a Naszály csúcsára. Itt miután a sérültett átcsomagolták a speciális, elsősorban barlangi mentéshez használt hordágyba a sérültet a létrák mentén néhány perc leforgása alatt leeresztették és átadták a torony aljában várakozó mentőknek (17:52-kor) akik a terepjáró mentőautó segítségével a helyszínről a sérültet a váci kórházba szállították. A barlangi mentőket a naszályi Polgárörség "Hegyi Sasok" részlege szállította vissza Kosdra egy UAZ segítségével.

Keresés