Az Index.hu hírei a Rákóczi-barlangban történt balesetről és a mentésről

indexlogo

 

 

Életveszélyben a barlangban rekedt búvár - 2002. január 28.

Hétfő reggelre immár kétszázan - zömében budapesti és pécsi búvár-barlangászok - keresik szombaton eltűnt társukat a Bódvarákó melletti Esztramos barlangban, ahol a 26 éves férfi oktatóként vett részt egy ismeretlen, víz alatti barlangrész feltárásában.
 
A bódvarákói Esztramos barlangban rekedt búvárral még hétfőn reggel is tartották a kapcsolatot, a hangja azonban igen messziről és rosszul érthetően érkezik a barlangi járatokon át a mentőkhöz. A búvárok félóránként váltják egymást, és próbálják kiszabadítani a szerencsétlenül járt férfit- tájékoztatta Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztás -vezetője az Inforádiót.


A zavaros víz akadályozza a mentést

Nehezíti a mentést, hogy a búvárok egyáltalán nem látnak a zavaros vízben. Adamko szerint viszont folyamatosan tudnak kommunikálni a bentrekedt férfival. Eddig egyébként nem sikerült megtalálni azt a járatot, amelybe a búvár szombaton reggel belesett. A férfi állapota annak ellenére stabil, hogy két napja van a hideg vízben. A búvármunka mellett megpróbálnak lyukat fúrni a hasadékba, hogy esetleg élelmet és meleg italt tudjanak lejuttatni a búvárhoz. A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy mintegy 150 méter hosszúságú tömlőt vitt a helyszínre, azzal próbálnak oxigént juttatni abba az üregbe, ahol a búvár tartózkodik. A mentőosztag munkáját rádiókommunikációs rendszer segíti: a mentőbúvár folyamatosan jelezni tudja, hogy merre jár, és közben információkat is vehet arról, hogy milyen irányba haladjon. A búvár vezetőkötele feltehetően elszakadt, de egy kürtőn keresztül sikerült olyan helyre jutnia, ahol levegő van.


Cseppkőbarlang a bánya alatt

Az Aggteleki Nemzeti Park területén található Esztramos-barlang feletti hegyet mintegy 15 esztendővel ezelőtt kőbányászat céljából kezdték bontani, a környezetrombolást azonban később leállították. A volt bánya alatt - mint kiderült - csodálatos szépségű cseppkőbarlang található. Ezt térképezik fel budapesti és pécsi búvár-barlangászok.


Megtalálták és kihozzák a búvárt - 2002. január 29.

A mentés egyik vezetője bejutott abba az üregbe, ahol a búvároktató tartózkodik - tájékoztatta az Indexet Kertész Gábor, a miskolci mentők egyik tagja. Az első információk szerint a két és fél napja bentrekedt barlangásznak is azon az úton kell kimennie, amelyen a mentő bejutott hozzá.
 
Több mint 74 órája tartózkodik a Bódvarákó melletti Esztramos barlangrendszerben a 26 éves búvároktató, akinek egy ismeretlen barlangrész feltárása közben elszakadt a biztosítókötele. A férfi nem tudott visszatérni a kiindulási pontra, de tapasztalt búvárként sikerült találnia egy levegős kürtőt. Jelenleg mintegy 60 búvár és mentő vesz részt a keresésben.

 


Megtalálták

A mentés egyik vezetője, Czakó László, az Észak-magyarországi Búváregyesület tagja bejutott abba az üregbe, ahol a búvároktató tartózkodik - tájékoztatta az Indexet Kertész Gábor, a miskolci mentők egyik tagja. Az első információk szerint a három napja bentrekedt barlangásznak is azon az úton kell kimennie, amelyen a mentő bejutott hozzá. A mentők egy másik csoportja szerint viszont a robbantásokat kellene folytatni, hogy egy tágabb, és könnyebben járható vágaton vihessék ki a búvárt. A kiszabadításhoz fel kell készíteni a kimerült oktatót, ennie, innia kell, és fel kell melegednie, hogy a biztonságban kijuthasson - közölte Kertész Gábor. Amennyiben ez lehetséges egy mentőorvos is lemegy az üregbe, hogy infúziót, gyógyszereket, szőlőcukrot adhasson a fiúnak. A mentés még órákig is eltarthat.


Korábban történt

- Akár órákon belül eljuthatunk a szerencsétlenül járt búvárhoz, nagyon bizakodó vagyok - nyilatkozta az Indexnek kedden hajnalban Adamkó Péter a barlangi mentők riasztásvezetője. Adamkó elmondta: váltott technikával, robbantással és bontással, két irányból próbálják megközelíteni a bajba jutott fiatalembert. A mentők és a fiú közötti távolságot a helyszínen lévők 7-8 méterre becsülik, és számításuk szerint a robbantásos módszerrel délután bejuthatnak abba az üregbe, ahol a búvároktató tartózkodik.


Újabb merülés

- Most indulok egy új merülésre, nagyon remélem, most sikerül bejutni Zsolthoz - mondta az Indexnek Czakó László, a mentés egyik vezetője. A miskolci speciális mentők 2 óra múlva csatlakoznak újra a mentéshez - tájékoztatott a csoport vezetője, Lehóczky István. A mentés helyszínére már korábban megérkezett az a vegyszer, amely kicsapja a vízben lévő nagyon finom iszapot, ezáltal a látótávolság megnövekedhet, és a búvárok könnyebben odatalálhatnak a bajba jutott férfihoz. A sziklavésés is folytatódik: egy az üötvefúróhoz hasonló szerkezettel haladnak a sziklafalban előre.


Méterekre vannak tőle

A riasztásvezető elmondta: a víz alatt és a hasadékon keresztül folyamatosan tartják a kapcsolatot a búvárral, akinek a körülményekhez képest kielégítő az állapota. A korábbi sajtóértesülésekkel ellentétben a kutatóbúvár nincs víz alatt, hanem egy kis padkán ülve várja a megmentésére érkezőket. A barlangban 11 fok van, ezért nagy a kihűlés veszélye, főleg, hogy egyelőre élelmet sem sikerült juttatni a búvárnak.


index2Biztosítókötél nélkül reménytelen

- Több körülmény is arra mutat, hogy a szabályokat betartó, és tapasztalt búvár került bajba az Esztramos barlangban - mondta az Indexnek Medek Miklós búvároktató.

- Miután észrevette, hogy elszakadt a biztosítókötele, valószínűleg megpróbált visszajutni a bejárathoz, ám a felkavarodott vízben, a zegzugos járatokban nem talált vissza, és kénytelen volt meghúzódni egy kürtőben, ahol legalább levegőhöz jutott.

Én magam is jártam abban a barlangban: valóban nagyon zegzugos, és biztosítókötél nélkül nem sok az esély a kiindulási pont megtalálására.

Gyakran egyedül mennek

A szakember elmondása szerint gyakran előfordul, hogy tapasztalt búvárok egyedül mennek a barlangrendszerben, éppen az olyan szűk járatok miatt, ahol amúgy sem tudnának együtt haladni.

A barlang bejáratánál jól felszerelt rohammentő áll készenlétben, Miskolcon pedig egy mentő helikopter. A mentők riasztásvezetője az Indexet úgy tájékoztatta: a mentés helyszínén van a fiatalember családja, édesapja, édesanyja és felesége is.

A bontott vágaton keresztül hozzák ki a búvárt - 2002. január 29.

Infúziót, meleg élelmet kapott az Esztramos barlangban rekedt búvár. A mentők eldöntötték, hogy milyen stratégai szerint hozzák a felszínre a kimerült búvárt. Az egyik lehetséges megoldás veszélyesebb, de gyorsabb, a másik biztonságosabb, ámde lassabb. A mentésben részt vevők az utóbbi mellett döntöttek.

Döntöttek a mentést irányítók, hogy milyen módszerrel hozzák ki a barlangból a szombaton bentrekedt búvároktatót. Két módszer is kínálkozott a mentésre. Az egyik, hogy merüléssel, kísérő jelenlétében hagyja el a járatot a búvár. Ez megterhelő és veszélyes manőver, mivel nem biztos, hogy fizikailag és lelkileg alkalmas a búvár a merülésre.

A másik, sokkal egyszerűbb módszer, hogy a kirobbantott vájaton keresztül viszik a szabadba. Ennek a megoldásnak egyelőre gátat szab, hogy a kérdéses barlangfalat egyelőre nem sikerült áttörni.

Nem vállalják a merülést

Virág Tamás alezredes, a mentés egyik irányítója az Indexnek elmondta, döntöttek a mentéssel kapcsolatban: folytatják a járat mélyítését, ugyanis ezen keresztül hozzák ki a bajba jutott oktatót. Mint mondta, az üregtől mintegy 1,5-2 méter választja el a mentőket, akik a haditechnikai intézettől kapott robbanóanyagokkal mélyítik a vájatot. Az alezredes szerint jó esély van arra, hogy estig kiszabadítsák a bentrekedt búvárt.

Azóta, hogy a mentés egyik vezetője bejutott abba az üregbe, ahol a búvár tartózkodik, folyamatos váltásban mennek le a mentők; nem hagyják magára az oktatót.

Infúziót, élelmet kapott

Közben sikerült infúziót adni a fiúnak, és kapott italt, élelmet - mondta az Indexnek Indexet Kertész Gábor, a miskolci speciális mentők egyik tagja.

Lassan három napja tartózkodik a Bódvarákó melletti Esztramos barlangrendszerben a 26 éves búvároktató, akinek egy ismeretlen barlangrész feltárása közben elszakadt a biztosítókötele. A búvár a zavaros vízben nem tudott tájékozódni, így nem jutott el a kiindulási pontra. Tapasztalt búvárként sikerült találnia egy levegős kürtőt, ahol kivárhatta, amíg társai kedden megtalálták.

A mentésen több csoport, összesen 200 ember vett részt. Czakó László, az Észak-magyarországi Búváregyesület tagja, a mentés egyik vezetője jutott be először abba a kürtőbe, ahol az oktató megrekedt. A tapasztalt búvár az utolsó, sikeres merülés előtt pár perccel azt nyilatkozta az Indexnek, hogy nagyon bizakodó.

Felépüléséig nem hozzák fel a barlangban rekedt búvárt - 2002. január 29.

A kedden déli 12 óra előtt megtalált Szilágyi Zsolt három napja barlangban rekedt kutatóbúvárt egyelőre nem tudják felhozni abból a sziklaüregből, ahol jelenleg is vele van az őt megtaláló Czakó László.

A mentőcsapatok vezetői úgy döntöttek, hogy amíg a legyengült embert föl nem erősítik, nem kísérlik meg a felszínre szállítását.  A mentőcsapatok merülőbúvárai váltópárokban folyamatosan viszik a bajba jutottnak a forró teát, vitaminokat, folyékony táplálékot, gyógyszert. Legutoljára sátrat, gumimatracot, takarót, párnát juttattak le a barlangi üregbe.

Robbantás helyett bontás

Eközben a barlang vízfelszíni ágában tovább dolgoznak a sziklafal átfúrásán; a becslések szerint még mindig több mint egy méter vastagságú sziklafalat kell áttörniük, hogy a bajba jutotthoz hozzáférjenek.  A falbontó csapatok segítségére érkezett a honvédség egyik technikai egysége, de pillanatnyilag nem mernek robbantással kísérletezni, attól tartva, hogy a detonáció nyomán beomlik a kőzet, s megsérül a bajba jutott ember és a déltől folyamatosan mellette lévő társa.

Három napja a föld alatt

Három napja tartózkodik a Bódvarákó melletti Esztramos barlangrendszerben a 26 éves búvároktató, akinek egy ismeretlen barlangrész feltárása közben elszakadt a biztosítókötele. A búvár a zavaros vízben nem tudott tájékozódni, így nem jutott el a kiindulási pontra. Tapasztalt búvárként sikerült találnia egy levegős kürtőt, ahol kivárhatta, amíg társai kedden megtalálták. A mentésen több csoport, összesen 200 ember vett részt. Czakó László, az Észak-magyarországi Búváregyesület tagja, a mentés egyik vezetője jutott be először abba a kürtőbe, ahol az oktató megrekedt. A tapasztalt búvár az utolsó, sikeres merülés előtt pár perccel azt nyilatkozta az Indexnek, hogy nagyon bizakodó.

Mégis merülnie kell a búvárnak? - 2002. január 30.

Négy napja foglya a Rákóczi barlangnak Szilágyi Zsolt búvároktató. A mentésben részt vevők elmondták: elképzelhető, hogy mégiscsak a merüléses módszert választják a mentéshez: bizonytalan ugyanis, hogy milyen vastag az a fal, melyet ki kell bontani, ha szárazon akarják a felszínre vinni a búvárt.

Szerda délelőttig nem sikerült kihozni az Esztramos barlang alatti Rákóczi barlangból azt a szerencsétlenül járt búvároktatót, aki szombat este óta foglya a mélységnek.

Merülni kell?

index3Elképzelhető, hogy mégiscsak merülnie kell az Esztramos barlangrendszerében rekedt búvárnak. Czakó László, a mentés egyik vezetője az Indexnek elmondta, továbbra sem tudják biztosan, hogy milyen vastag lehet még az a fal, amelyet át kell törni ahhoz, hogy bejussanak az üregbe. - Műszereket hoznak, amelyekkel meg lehet mérni a fal vastagságát - közölte. - Ha túl vastag, elképzelhető, hogy mégiscsak merüléssel hozzuk felszínre az oktatót.

Korábbi hírek szerint a barlangban rekedt fiatalember pszichikai és fizikai állapota nem teszi lehetővé azt, hogy merüljön, ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy szárazon hozzák felszínre a sziklafal kibontása után.

Folyamatos orvosi ellátást kap

Csaknem száz barlangi mentő jelenleg is erejét megfeszítve dolgozik azon, hogy kihozza Szilágyi Zsoltot, akit már kedd délben megtaláltak, de felszínre hozni azóta sem tudnak. Az egyik ágon a búvárok, a víz alatt már elérték a szerencsétlenül járt barlangászt, míg a másik ágon a mentők vésőkkel, fúrókkal, apró robbantásokkal próbálnak eljutni addig az üregig, ahol a szerencsétlenül járt búvároktató tartózkodik.  Kora reggel a szakemberek közölték: 5-6, esetleg 10 óra is szükséges lehet ahhoz, hogy áttörjék azt az - egyes becslések szerint másfél-kétméteres, más becslések szerint négyméteres - sziklafalat, amelyen keresztül a legkönnyebben megközelíthető Szilágyi.

Javul az állapota, de a merülés kockázatos

Az oktatóhoz már bejutott egy búvár-orvos, akinek a segítségével próbálják javítani a kimerült ember állapotát. Forró teával, vitaminos oldatokkal látják el a fiatalembert. Kovács György, a búvár egyik barátja, hajnali négy óra után jött ki a sérült ember mellől, és úgy találta, hogy állapota javul. Mindamellett nem javasolja, hogy víz alatt hozzák ki, szerinte ezt fizikai és pszichikai állapota nem teszi lehetővé.

Csak holnap hozzák ki a búvárt - 2002. január 30.

Újabb fejlemények és akadályok miatt a barlangi mentőszolgálat szakvezetői úgy döntöttek, hogy biztonságos körülmények között csak csütörtökön délben, vagy a délutáni órákban hozzák ki a bódvarákói Esztramos-hegy alatt húzódó Rákóczi-barlangól Szilágyi Zsoltot, aki szombat este óta foglya az üregnek.

Hegedűs Gyula, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat egyik vezetője szerdán délután fél öt előtt arról tájékoztatta a sajtó barlang bejáratánál várakozó munkatársait, hogy biztonsági okokból a bent rekedt barlangkutató felhozását csütörtökre tervezik.

Szélesebb a fal

A már kedden 12 óra előtt megtalált barlangkutató felhozatalát a legutóbbi terv szerint szerda reggelre tervezték, azonban olyan technikai akadályok merültek fel, amelyek miatt azt el kellett halasztani. Ezek részleteiről Hegedűs Gyula elmondta, hogy a víz alatti felhozatal nagyon kockázatos lenne, ezért a mentőcsapatok megvárják, amíg társaik áttörik azt a sziklavájatot, amelyben az elmúlt 24 órában több mint öt métert haladtak előre. A munkálatok során kiderült, hogy a föltételezés szerint hátralévő másfél méter valójában akár öt-hat méter lehet; éppen ezért továbbra is biztonságos körülmények között a mélyben kialakított helyen tartják Szilágyi Zsoltot.

Folyamatos ellátást kap

Kedd délutántól búvárok, társaságukban orvosok gondoskodnak arról, hogy a bentrekedt barlangász fizikai és lelkiállapota javuljon. Kedden a megtalálása után először teát, szőlőcukrot, különböző vitaminokat juttattak el a szerencsétlenül járt búvárhoz, szerdán délután azonban már könnyű ételeket is fogyasztott.

Javul az állapota

Hegedűs Gyula, aki rögtönzött sajtótájékoztatója előtt néhány perccel érkezett a felszínre, az MTI-nek elmondta, hogy a bajba került fiatalember hangulata, fizikai állapota egyre javul, pulzusszáma már meghaladja a 60-at és bizakodik abban, hogy egy napon belül a felszínre kerül, ahol szülei, rokonai, barátai várják. Csehországból, Szlovákiából a Miskolci Egyetemről olyan műszerek érkeztek a mentés színhelyére, amelyekkel az eddigieknél pontosabban behatárolható az a sziklahasadék, ahol jelenleg a bent rekedt barlangkutató és megmentői tartózkodnak. Virág Tamás alezredes, a mentés műszaki hátterét biztosító polgári védelmi iroda vezetője is azon a véleményen volt, hogy a szerencsétlenül járt kutatóbúvár csütörtök délutánig kihozható a barlangból.

Új barlangtúrát tervez

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat egyik vezetője a helyszínen arról is beszámolt, hogy Szilágyi Zsoltnak megviselt állapota ellenére sem ment el a kedve a barlangászattól, sőt háromnapos magányában már egy hévízi barlangkutatási tervet is kidolgozott.

A köztársasági elnök közleménye

Mádl Ferenc köztársasági elnök csütörtökön közleményben fejezte ki örömét amiatt, hogy sikerült felszínre hozni Szilágyi Zsolt kutatóbúvárt, és köszönetét a mentésben közreműködőknek. "Napok óta növekvő aggodalommal, de nem múló reménnyel kísértem figyelemmel, hogy mikor sikerül kimenteni a barlangban rekedt Szilágyi Zsolt kutatóbúvárt. Nem túlzás azt állítani, hogy az egész ország aggódott a fiatalemberért, akinek a megmentéséért hat napon át küzdöttek a szakemberek. Megkönnyebbülve mondhatjuk ki: sikerrel!

Az összefogás, a másik emberért, a társért viselt felelősség szép példáját adták a mentésben résztvevők. Elismerés illeti őket azért a megfeszített munkáért, amellyel bajba jutott társukon segítettek. Szilágyi Zsolt számára - csodálatra méltó lelkiereje mellett - az a tudat jelenthette a legfőbb reményt, hogy bízhat barátaiban, kollégáiban. Talán ez, a feltétlen bizalom a legtöbb, amit az ember egy közösség tagjaként érezhet. Ezúton is szeretném megköszönni a mentésben résztvevő valamennyi közreműködőnek, hogy tudásuk, erejük legjavát adva, emberségből példát mutatva megmentették honfitársunk életét."

 

További sajtóösszefoglalók