Bokasérülés a Pálvölgyi-barlangrendszer Mátyás-hegyi-barlangjában

2015matyi12015. február 13-án, pénteken baleset történt a budapesti Pálvölgyi-barlangrendszer Mátyás-hegyi-barlangrészében.

Egy fiatal amerikai turista hölgy vett részt a Duna-Ipoly Nemzeti Park  Igazgatósága által szervezett overallos barlangtúrán, ahol a túra vége felé, nem túl messze a bejárati zónától egy teljesen biztonságos, vízszintes, ámde göröngyös szakaszon rosszul lépett, és bal bokája maga alá fordult.

A sérült a lábát erősen fájlalta, ezért a túravezető - aki maga is barlangi mentő - a szakma szabályai szerint a Magyar Barlangi Mentőszolgálat értesítése mellett döntött.

A BMSz azonnal riasztotta a tagságot mentésre.

A riasztást követően a BMSz első egysége egy paramedikussal a helyszínre érkezve megkezdte a sérült ellátását, és a sérült végtag rögzítését, infúzió bekötését.

Nemsokkal később a mentőszolgálat orvosa megérkezett, és a sérültet fájdalomcsillapítás mellet hordágyba rögzítette, és elrendelte a speciális barlangi mentő hordágyban a felszínre szállítás megkezdését.

2015matyi2Ameddig a barlangi mentők a horizontális szakaszokon a bejárat felé transzportálták a hordágyat, a BMSz többi tagja kiépítette a kötélpályát a hordágy felhúzásához a bejárati létra mellett.

A BMSz riasztása 20 óra előtt nem sokkal történt, az első egységek 20 óra 20-kor a helyszínre érkeztek, és megkezdték a betegellátást, valamint a barlang kiépítését a hordágy felszínre szállításához. A sérültet mentőink 22 óra előtt a felszínre szállították, és átadták az Országos Mentőszolgálatnak.

Másnap megtudtuk, hogy a hölgy bokája eltörött, az ellátást követően (rögzítést kapott) másnap elhagyhatta a kórházat.

Fotók: Kovács Márton

 2015matyi32015matyi4

 

Keresés